Un plan secret israelian prevede instalarea unui sistem de guvernare militară în Fâșia Gaza și intensificarea relațiilor regionale prin posibilitatea creării unui stat palestinian și normalizarea relațiilor Israelului cu Arabia Saudită, conform cotidianului The Jerusalem Post.
Prima etapă implică instalarea unui guvern militar israelian în Fâșia Gaza pentru gestionarea asistenței umanitare și asumarea responsabilității pentru populația civilă a teritoriului palestinian într-o ”perioadă de tranziție”.
Etapa a doua va consta în formarea unei coaliții internaționale a statelor arabe, care ar include Arabia Saudită, Egiptul, Marocul, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și alte națiuni. Această coaliție va fi parte a unui acord extins de normalizare a relațiilor, care va include și susținere pentru crearea unei ”noi Autorități Palestiniene”.
Niciun oficial afiliat grupului islamist Hamas sau asociat direct cu anturajul președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu va participa la transferul puterii de către Israel. Armata israeliană va avea dreptul de a efectua operațiuni în Fâșia Gaza, în mod similar cu activitățile din Cisiordania, oricând va apărea necesitatea eliminării militanților islamiști sau a infrastructurii teroriste.
Următoarea fază, dependentă de stabilizarea Fâșiei Gaza și de succesul noii entități (”noua Autoritate Palestiniană”), va consta în reforme ample în Iudeea și Samaria privind funcționalitatea actualei Autorități Palestiniene, în materie de educație și combaterea terorismului.
Dacă această ultimă etapă va fi definitivată într-o perioadă de doi-patru ani, Israelul va recunoaște un stat palestinian în cadrul teritoriului aflat în prezent sub jurisdicția Autorității Palestiniene, urmând să aibă în vedere transferul unor teritorii suplimentare, neocupate acum de colonii israeliene, noului stat.
Acest plan clandestin, elaborat în Israel de ceea ce este considerat ”un grup de oameni de afaceri”, le-a fost transmis și unor oficiali din SUA. Printre acești antreprenori, unii au legături strânse cu premierul Benjamin Netanyahu.
”Inițiativa, un balon de testare lansat de Netanyahu, se aliniază eforturilor coordonate de SUA pentru un efort complet de soluționare a conflictului din Orientul Mijlociu, care include Fâșia Gaza, Autoritatea Palestiniană și Arabia Saudită. Chiar dacă Netanyahu nu este implicat direct în aceste discuții (delegându-l pe consilierul său de încredere Ron Dermer), el avansează în mod activ și analizează ideile, menținând permanent posibilitatea de a nega implicarea directă, atribuindu-l «oamenilor de afaceri»”, notează cotidianul The Jerusalem Post.
Este esențial de notat că acest plan se înscrie, alături de numeroase alte inițiative, în strategia amplă a Israelului pentru viitorul Fâșiei Gaza după oprirea conflictului militar. Abordarea este tipică pentru metoda lui Netanyahu: misiuni paralele, fără însă a se implica direct. Schema propusă de oamenii de afaceri este planul principal analizat de Netanyahu, deși el se menține la o ”distanță de siguranță”, în stilul tipic, potrivit cotidianului The Jerusalem Post.
Însă întrebarea centrală este dacă Netanyahu poate acționa spre o manevră istorică în sensul opririi conflictului din Gaza și pentru deschiderea drumului pentru un viitor stat palestinian printr-un acord de pace cu Arabia Saudită. Șansele par a fi reduse, ținând cont de istoricul lui Netanyahu în abandonarea inițiativelor similare înainte de a produce rezultate.
”Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că Netanyahu este conștient că timpul său este limitat. Actuala sa moștenire politică este eclipsată de masacrul din 7 octombrie, o calamitate fără precedent de când a fost fondat statul Israel. O manevră în sensul unui acord cu Arabia Saudită și progresele pe frontul palestinian ar putea schimba imaginea pe care o lasă în urmă, în vremuri pline de provocări. Decizia îi aparține”, concluzionează cotidianul The Jerusalem Post.
Citește și: